כיצד מאבחנים קרטוקונוס ומה חשוב לדעת?

קרטוקונוס

קרטוקונוס הוא מצב שגורם לקרנית, בין היתר, להידלדל ולבלוט החוצה. מצב זה משפיע על שתי העיניים, וניתן לראות את התסמינים כבר בשלבים יחסית מוקדמים של החיים. רוב המטופלים מאובחנים כבר בגילאי 30 בממוצע. עם זאת, המחלה נותנת את אותותיה המתקדמים בגילאים מבוגרים יותר.

קרטוקונוס היא מחלת עיניים הפוגעת בשתי העיניים, וגורמת לקרנית להידלדל ולבלוט החוצה. קרטוקונוס מתחיל בדרך כלל בעין אחת, אך הוא יכול גם להשפיע על שתי העיניים בו זמנית. התסמינים של קרטוקונוס כוללים ראייה מטושטשת, הילות סביב אורות וכתמים בצבעים שונים בשדה הראייה של המטופלים. במקרים יחסית חריגים, מחלה זו עשויה להצריך השתלת קרנית בעין של המטופלים.

מהי השתלת קרנית וכיצד מבוצעת?

השתלת קרנית (מידע נוסף בקישור הזה) היא הליך כירורגי שבו מסירים את הקרנית, שכבת הרקמה החיצונית השקופה המכסה את חזית העין, ומחליפים אותה בקרנית שנתרמה. השתלות קרנית משמשות לטיפול בקרטוקונוס, אבל יש צורך לציין שטיפול זה יתקיים בדרך כלל במצבים בהם המחלה החריפה במשך שנים.

במילים פשוטות, השתלת קרנית היא הליך כירורגי המחליף את קרנית העין. הליך זה מבוצע בדרך כלל כדי לטפל בקרנית פגומה או חולה. ההליך כולל לקיחת רקמה תורמת מהחלק הפנימי של העפעף ותפירתה למקומה על הקרנית הפגועה של המטופל. הניתוח אורך כ-45 דקות, והמטופלים בדרך כלל חוזרים לראייה תוך זמן קצר. בתוך כך, ניתן לטפל בקרטוקונוס באמצעות ניתוח השתלת קרנית הכולל הוצאת קרנית בריאה מעין אחת והחלפתה בחדשה מתורם איברים.

כיצד מאבחנים קרטוקונוס?

קרטוקונוס יכול לגרום לראייה מטושטשת, לרגישות לאור ולכאבי עיניים. קרטוקונוס מאובחן בדרך כלל כאשר אדם חווה תסמינים כגון רגישות לאור או כאבי עיניים, שאינם מוקלים באמצעות משקפיים או עדשות מגע. כמו כן, קרטוקונוס מאובחן על ידי לקיחת היסטוריה רפואית, ביצוע בדיקות עיניים ולעיתים בדיקת הדמיה.

אם יש לכם חשד אם יש לכם היסטוריה משפחתית של קרטוקונוס, או אם העיניים שלכם יבשות בצורה יוצאת דופן, או שמא אתם חווים רגישות לאור, מומלץ להיבדק אצל רופא העיניים שלכם בהקדם. השתדלו לתפוס את המחלה כבר בשלביה הראשונים, שכן הטיפול יהיה אפקטיבי יותר בחלק מהמקרים.

חשוב לתפוס את המחלה כבר בשלביה הראשוניים

זכרו, המצב יכול להוביל לעיוורון אם אינו מטופל. אחד הטיפולים בקרטוקונוס הוא ניתוח השתלת קרנית המחליף את הקרנית החולה, אך לרוב יותאמו פתרונות טיפוליים אחרים כמו הרכבת משקפיים מתאימים, עדשות מגע רכות ועוד.

למידע נוסף אודות קרטוקונוס לחצו כאן.